Anyagok jellemzői

Sokszor kérdés vásárlás előtt, milyen anagú ágyneműt válasszak?

Lehet dönteni praktikusságuk szerint, vagy minőségük szerint.

Egy kis segítség, hogy könnyebb legyen a választás.

Pamutszatén: A szatén szövéssel készült ágyneműhuzatok általában a legfinomabb tapintású minőségi termékek közé tartoznak. Sokan nem tudják, hogy a szatén szó a szövés típusát jelenti és nem az alapanyagot. Így ha gyenge minőségű alapanyagból, műszál felhasználásával készítik a szövetet, akkor az eredmény egy csúszós, kellemetlen tapintású anyag lesz. Így a szatén fogalma sokak számára még mindig egyenlő a "csúszóssal".

Valójában az igazi szatén a legfinomabb szövésű, hűvös tapintású anyag, amelynek áldásos hatásait igazán a nyári kánikulában érezhetjük

pamutszatén anyaga selymes (nem fénylik és nem csúszós), puha nyáron a tikkasztó hőségben igazi megváltás hűsítő hatása miatt, de használható minden évszakban.A szatén megnevezés nem a felhasznált anyagra vonatkozik, hanem egy szövési technikát jelöl. A perkál és renforcé technikáktól eltérően a vízszintes szál egyszer a függőleges fölött, négyszer pedig alatta fut, így teremtve meg a szatén fényes és puha jellemzőit. A pamut szatén 100%-ban természetes pamutból készül, így olyan különösen jó a légáteresztő és nedvesség-felíszívó képessége is. A szatén szövet ellenáll a gyűrődésnek és rendkívül lágy az esése, ezért leggyakrabban használatos a prémium ágyneműk gyártásakor. 

Pamutvászon: Az emberiség évezredek óta ismeri a pamutot. Alapanyaga a gyapot. A gyapotszálakból nyert pamutszálakat fonási eljárásokkal alakítják fonallá.

Erős és strapabíró anyag, elsősorban azonban nem ezért használják a kórházak és panziók, hanem alacsony ára miatt. Ez a szövési eljárás ugyanis a legolcsóbb, így a vászonból készült termékek ára mindig kedvezőbb a szatén, flanel, jersey termékeknél.
A jó nedvszívó és légáteresztő képessége miatt viselése, illetve használata jó közérzetet biztosít, anyaga révén bőrbarát. Apamut fajlagos szakítóereje jó, a nedves szálak szakítószilárdsága nagyobb, mint a száraz szálaké. A pamut 20% nedvességet vehet fel anélkül, hogy nedvesnek hatna. A pamutszálak tapintása kellemes. A sok pozitív tulajdonsága mellett azért van negatív is. A rugalmassága igen csekély, nem rugalmas, ezért erősen gyűrődik.

Flanel: A jó minőségű flanel ágyneműhuzat puha szövésű pamutszövetből készül, elsősorban téli és hidegebb őszi időszakra ajánljuk. Ez az anyag nemcsak puha tapintású és jó nedvszívó, hanem a meleget is tartja. Míg nyárra és más meleg időszakokra hűsítő hatása miatt a szatén és mikroszálas anyagokból készült ágyneműhuzatok ideálisak, hideg időben a flanel ágyneműhuzat segít paplanunknak tartani a meleget, megakadályozva ezzel az éjszakai vacogást. A testünkről elpárolgott nedvességet könnyedén magába szívja és átengedi, így segíti a kellemetlen éjszakai izzadás elkerülését. Fontos tudni, hogy a felsorolt előnyös tulajdonságok kizárólag a minőségi termékeknél lelhetők fel, a rossz alapanyagból készült garnitúrák az első mosás után kinyúlnak és durva tapintásúvá válnak.

 A pamut flanel egy egyszerű szövésű anyag. A különbséget az utolsó simítás adja. A pamut anyag felületét egy kefével megmunkálják, így puha és meleg lesz, tökéletes a hűvösebb időre.

Krepp: A krepp technológiát sokszor használják a gyenge minőségű anyagok esetében. Azonban krepp és krepp között is óriási különbségek tapasztalhatók. Sőt kifejezetten ennél a szövettípusnál fontos a minőségre figyelni, hiszen a drurva minőségű textil krepp technológiával ötvözve smirgliszerű érzést eredményez.

A termék használatba-vételkori minősége elsősorban a megfelelő, kielégítő kezelésen múlik. Krepp anyaghoz javasoljuk a folyékony mosószert és öblítőszer használatát.

A krepp szereti az öblítőt!

Webáruházunk kínálatában található krepp termékek egy magas színvonalon és kíváló minőségű alapanyagból készült ágyneműhuzat garnitúrák. Amennyiben kétsége támadna a minőséget illetően, kérje tanácsunkat.